Fòrum de debat
Núm. 26 - juny 2000 

Ecologia de l'oci
Llibres i revistes

Xavier Domingo
 

Diccionari de ciències ambientals
Josep Ramon Aragó i Gassiot
Edicions 62, Barcelona, 2000, 311 pàg.

Molts termes ambientals han passat a ser familiars per a la majoria de gent. Però no sempre tothom coneix la definició exacta d’un concepte. Aquest diccionari ofereix més de dues mil cinc-centes entrades que ajudaran a totes les persones interessades en el medi a ampliar i utilitzar amb més cura el seu vocabulari. Però aquesta eina serà també molt útil a totes aquelles persones que treballen en el camp ambiental. Un camp molt ampli on cal utilitzar termes de disciplines molt diferents.

L’obra recull, doncs, entrades provinents de la biologia, però també de l’enginyeria, l’economia o el dret. De cada terme es dóna la traducció al castellà i a l’anglès. Dos índexs permeten localitzar les paraules en aquests idiomes. Tot això conforma una obra molt útil i pràctica, que farà servei a estudiants, professors, investigadors, gestors ambientals i a totes aquelles persones que estiguin interessades en el medi ambient.

X.D.

 

Introducció a l’economia ecològica
Joan Martínez Alier

Generalitat de Catalunya-Rubes Editorial, Barcelona, 1999, 142 pàg.

No tots els economistes –ens atreviríem a dir que només una minoria– han descobert les importants relacions entre economia i ecologia. Un dels pioners en l’estudi d’aquestes relacions a casa nostra és Joan Martínez Alier, catedràtic a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta obra ens introdueix en la visió ecològica dels comptes econòmics. Es tracta d’una alternativa a l’economia convencional –que encara és la que domina a la nostra societat. Martínez Alier ens parla de la necessitat i la forma d’introduir els valors ambientals en els comptes econòmics. Critica el PIB com a indicador de la salut econòmica i el benestar, i ofereix algunes correccions a aquesta mesura. Després passa de la macroeconomia a la microeconomia i finalment, exposa uns principis d’ecologia política i esmenta conflictes creats pels desequilibris i per la degradació ambiental.

Amb aquesta obra el lector tindrà a l’abast uns fonaments d’economia ecològica que seran molt necessaris també als qui analitzen, des de l’economia convencional, l’estat de salut de la nostra societat.

X.D.

 

Antes de Lucy. El agujero negro de la evolución humana
Jordi Agustí (ed.)
Tusquets, Barcelona, 2000, 286 pàg.

Planeta humà
Eudald Carbonell i Robert Sala
Empúries, Barcelona, 2000, 272 pàg.

Sapiens. El llarg camí dels homínids cap a la intel·ligència
Josep Corbella, Eudald Carbonell, Salvador Moyà i Robert Sala
Edicions 62, Barcelona, 2000, 162 pàg.

L’evolució dels homínids i la progressiva sofisticació del seu intel·lecte són uns dels temes científics que desperten més interès entre el públic. Al mateix temps, en aquest camp s’han produït troballes molt importants en els últims anys. Aquests tres llibres són un bon compendi, molt actual, del procés que va dur els homínids i de la forma com aquests es van desenvolupar fins arribar a l’home actual.

El primer volum conté diverses contribucions sobre l’evolució dels antecessors immediats dels homínids. Experts de diversos països –David Pibeam, Jordi Sabater Pi, Meike Kˆhler, Jordi Agustí, Peter Andrews, Salvador Moyà Solà i Robert D. Martin– exposen els trets evolutius dels primats, des de fa 18 milions d’anys, per entendre els condicionants ambientals que varen donar lloc al bipedisme i el paper que aquest tingué en l’evolució intel·lectual dels homínids. També s’exposen les modificacions en la conducta de certs primats actuals d’acord amb les pressions ambientals i els recursos disponibles. Això ofereix una visió àmplia que ens ajuda a deduir alguns trets de la nostra pròpia història evolutiva.

El llibre de Carbonell i Sala exposa el procés d’humanització, des dels canvis climàtics que comportaren canvis evolutius, el paper del bipedisme i de la progressiva sofisticació tecnològica, el descobriment del foc, l’aparició del llenguatge, els ritus funeraris i altres elements que han portat a l’home actual. Els autors fan referència als descobriments més recents i mostren la decisiva influència de la tecnologia en l’evolució dels homínids.

Finalment, el llibre elaborat pel periodista científic Josep Corbella té forma d’entrevista amb els altres tres protagonistes. Les diverses entrevistes toquen temes purament científics sobre l’evolució i, bàsicament, sobre l’evolució dels homínids, però també utilitzen alguns d’aquests temes per realitzar discussions de caire més filosòfic. El darrer capítol és una posada en comú dels quatre autors sobre el possible futur de la nostra espècie.

X.D.

Proposicions innovadores i insensates
Joandomènec Ros
Empúries, Barcelona, 1999, 300 pàg.

No hauria de sorprendre que parlar de ciència donés l’oportunitat de tractar temes tan diversos com política, cinema, ètica o normalització lingüística. Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, és un dels més prolífics analistes de temes cientificosocials als mitjans de comunicació i en aquest llibre recull, com en altres ocasions, diversos treballs. No es tracta d’un llibre bàsicament sobre ecologia, sinó sobre ciència, societat i cultura en general. L’obra parla de recerca, universitat, política científica, divulgació... També ofereix una mostra de com la ciència pot donar peu a interpretacions i anàlisis interessants i originals. Per què no, per exemple, estudiar els imperis i la uniformització a partir del que passa en el món dels éssers vius? Això no només prové de les opinions repetitives que apareixen als mitjans sinó que ofereix una perspectiva interessant i diferent. Un conjunt de textos que són molt més il·luminadors que no pas insensats.

X.D.

 

La dèria de mirar
Folch, Ramon

Planeta, Barcelona, 2000, 514 pàg.

La trajectòria de l’ecòleg Ramon Folch té un gran interès des del punt de vista científic. Però les diverses activitats que li ha tocat desenvolupar i la seva capacitat d’observació, unides als molts països que ha visitat, donen a aquesta autobiografia, de títol ben explícit, una sèrie d’interessos afegits. Així, coneixem alguns detalls de les misèries del franquisme, històries poc o gens explicades de la transició o les dificultats de gestionar un centre com l’Hospital Clínic.

Per mà d’ell també coneixem les impressions dels viatges per terra, mar i aire. Uns viatges que l’han portat a les cinc parts del món, que ell descriu amb unes grans dots d’observació. Si a tot això hi afegim un estil àgil i una ironia intel·ligent, no costa gaire entendre que és un llibre difícil de deixar un cop s’ha començat.

X.D.


 
 
 
 
Fòrum de debat


Índex Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya
DL: B-44071-91
ISSN:  1130-4022